Vitamin C - Natrijev askorbat  nekiseli oblik vitamina C - prah, 200 g - Nutrimedica

Vitamin C - Natrijev askorbat nekiseli oblik vitamina C - prah, 200 g - Nutrimedica

Model:Nutrimedica
Dostupnost:Dostupno
Cijena:
(Poštarina nije u cijeni) 69,90kn
Količina:     - ILI -   Dodaj u listu želja Usporedi

Vitamin C - Natrijev askorbat  nekiseli oblik vitamina C - Nutrimedica

Pakiranje: 200g

 Cijena: 69,90 kn

Vitamin C - Natrijev askorbat je nekiseli oblik vitamina C, u našem organizmu se bolje apsorbira od askorbinske kiseline.

Vitamin C doprinosi normalnoj psihološkoj funkciji, metabolizmu stvaranja energije, normalnom funkcioniranju živčanog sustava, povećava apsorpciju željeza, doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sustava, doprinosi regeneraciji reducirane forme vitamina E, doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti, normalnom stvaranju kolagena za funkciju desni,  stvaranju kolagena za normalnu funkciju hrskavice, kostiju, kože, krvnih žila, zubi te zaštiti stanica od oksidativnog stresa.

Više o Natrij askorbatu:

NATRIJ ASKORBAT

Natrijev (sodium) askorbat je nekiseli (puferirani) oblik vitamina C sa lužnatom pH vrijednošću od 7.2.

Posebno je pogodan za osobe koje ne podnose kiselinu i pate od želučanih tegoba uzrokovanih pretjeranom kiselošću i koji imaju problema sa konzumacijom askorbinske kiseline.

Vitamin C tvar je sa najviše funkcija u našem organizmu. Nažalost, evolucijski smo zakinuti i (više) nemamo jetreni enzim kojim bi glukozu pretvorili u C vitamin, tako da smo ga primorani unositi hranom. Sve životinje osim primata (među koje pripada i čovjek), zamoraca i biljojednih šišmiša stvaraju vlastiti C vitamin u količini od 1-20g uspoređujući sa ekvivalentom tjelesne težine čovjeka. Prilikom stresa ili bolesti životinje proizvode i do 20 puta veće količine vitamina C.

Vitamin C je jedan od najvažnijih vitamina za modernog čovjeka. Sudjeluje u većini vitalnih životnih sustava i tkiva, a izraženije potrebe imaju pušači, sportaši i rekonvalescenti.

Vitamin C doprinosi normalnoj psihološkoj funkciji, metabolizmu stvaranja energije te normalnom funkcioniranju živčanog sustava. Isto tako, povećava apsorpciju željeza te doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sustava, regeneraciji reducirane forme vitamina E te smanjenju umora i iscrpljenosti.
Obrambeni sustav tijela

Vitamin C može ojačati imunološki sustav i pružiti organizmu najbolje uvjete u borbi s infekcijom. Uzimanje vitamina C općenito se preporučuje osobama čija prehrana nije bogata svježim voćem i povrćem.

Jedan od vrlo bitnih zadataka askorbinske kiseline u imunitetu tijela svakako je i ta da štiti vitamin E od oksidacije. Vitamin E je isto tako važan element u obrambenom sustavu tijela.

Vitamin C i apsorpcija željeza
Vitamin C pospješuje apsorpciju organskog željeza. Anemija uzrokovana nedostatkom željeza može se razviti unatoč tome što u organizam možda unosimo dovoljno organskog željeza, jer se željezo u takvom obliku teško apsorbira. Zbog toga vitamin C može biti koristan u terapiji onih oblika anemije koji nastaju zbog nedostatka željeza.


Vitamin C, zubi i desni
Zdravlje desni i zuba ovisi o kolagenu, a kolagen jako ovisi o vitaminu C. Sklonost oštećenju i krvarenju desni jedan je od glavnih znakova nedostatka vitamina C. Krvarenje desni jedan je od prvih znakova skorbuta, tj. izrazitog nedostatka vitamina C (askorbinske kiseline). Osim toga što je prijeko potreban za izgradnju desni, vitamin C štiti i od karijesa jer je potreban za izgradnju i zdravlje dentina, tvari koja izgrađuje zub. U nedostatku vitamina C zubi su podložniji nastanku karijesa.

Ostali korisni učinci vitamina C
Jedna od veoma važnih funkcija vitamina C njegovo je pozitivno djelovanje u zacjeljivanju rana. Osim toga, ovaj vitamin je neophodan tijelu i kod bilo kakvog oblika stresa, bio on fizički, kemijski ili emotivni.

Simptomi deficita
Bolest kliničkog nedostatka vitamina C naziva se skorbut. Ukoliko se na vrijeme ne liječi, zubi mogu postati klimavi i sami od sebe ispadati, razvijaju se rane i infekcije na koži koje ne mogu zacijeliti jer je vitamin C neophodan za normalno zacjeljivanje rana. Krajnji rezultat skorbuta je smrt zbog raspada tkiva i unutarnjih i vanjskih krvarenja.

Najčešći simptomi nedostatka vitamina C u tijelu su:

slabost mišića, suha koža, natečene desni, krvarenje desni, gubitak zuba, potkožno krvarenje, lako nastajanje modrica, natečeni i bolni zglobovi, krvarenje iz nosa, smanjena sposobnost zacjeljivanje rana, anemija, infekcije, apatija i razdražljivost, umor, depresija

Stanja u kojima je povećana potreba za vitaminom C:

  • pušači imaju niže razine vitamina C u organizmu te im je stoga potreban viši unos kako bi održali poželjnu razinu vitamina C.

  • povišen unos vitamina C može koristiti osobama čija prehrana nije adekvatna,

  • osobe starije dobi

  • alkoholičari

  • osobe izložene stresu, one koje se oporavljaju od operativnih zahvata, osobe koje imaju opekline ili rane

U trgovini Planet zdravlja možete kupiti Vitamin C po najnižoj cijeni!

 

Napišite recenzijuNapomena: HTML nije preveden!

Loše           Dobro